Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Gesleept rookkanaal

De schoorsteen moet boven de nok van een huis uitsteken om een goede trek van het rookkanaal te waarborgen. Daarom staat de schoorsteen opvallend vaak op de nok, en constructief is de top van de kopgevel van een pand dan de beste plek. In middeleeuwse panden is de stookplaats zo mogelijk tegen zo'n muur gebouwd of tegen een tussenmuur. En dan nog liefst in het midden, zodat het rookkanaal gewoon recht omhoog (half) in die muur opgenomen kan worden.
In alle andere gevallen moet buitendaks een hoge schoorsteen opgetrokken worden, of anders moet het rookkanaal onder het dak naar de nok 'gesleept' worden.
Nee, er wordt niet hard aan getrokken of geduwd. Het rookkanaal wordt schuin langs de muur omhoog gemetseld en wanneer het daar half in opgenomen is, kan dat voldoende zijn om te voorkomen dat het omvalt. Geeft de muur niet voldoende steun, bijvoorbeeld omdat het kanaal te schuin hangt of omdat het later gebouwd of vernieuwd is, dan is een hulpconstructie nodig. Vanaf de zoldervloer lopen twee balken schuin naar de nok. Daar overheen liggen dwars korte planken en daarop is dan schuin het kanaal gemetseld. Een merkwaardig gezicht: het zaakje lijkt wel omgevallen. Het is duidelijk dat die twee steunbalken met een of meer extra balken stevig aan de kapconstructie gekoppeld moeten worden, zodat ze niet breken of zelfs maar bewegen. Want dan gaan de voegen kieren en komen de kwalijke verbrandingsgassen op de zolder uit.
Meer dan eens blijkt die ondersteuning van het gesleepte kanaal secundair gebruikt hout te zijn. Bijvoorbeeld de spil van een afgedankte spiltrap. Bij bouwhistorisch onderzoek steeds een sensationele ontdekking, maar een die soms meer vragen oproept dan oplost.





Tekst: Jean Penders (11-2006). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders